2014. június 6., péntek

Kozmetikai pigmentek-színezékek

Vannak kifejezetten kozmetikai pigmentek, melyekkel házi dekor kozmetikumainkat színesíthetjük, és vannak egyéb, színezésre alkalmas növényi porok.
A kozmetikai pigmentek tulajdonképpen fém-oxidok, természetes ásványi anyagok, melyeket a bőr jól tolerál, nem tömítik el a pórusokat, így natúrkozmetikai készítményekben biztonsággal alkalmazhatók. (Áruházunkban itt találsz BDIH minősítéssel rendelkező pigmenteket)
A kozmetikai pigmentek egymással jól keverhetők, így a szivárvány minden színében készíthetsz rúzst, szemfestéket, de felhasználhatod alapozó, púder, pirosító, vagy akár szappan készítéshez is.
A kifejezetten kozmetikai célra gyártott pigmenteken kívül azonban többféle növény porított változatát, kivonatát használhatjuk színezésre.

Színező anyagok többek közt:

Alkanna: Főleg szappan színezésére használhatjuk, rózsaszínes, lilás árnyalatok érhetők el vele.

Annatto por: Élelmiszerek,textília színezésére is használható, narancssárgás színű por, melyet az Amazonas vidékén honos fa magvaiból készítenek. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, cinket, rezet, magnéziumot, szelént. Elősegíti a bőr melanin képződését, a bőr ezáltal hosszabban megőrzi barnaságát. Keverhetjük napozó krémekbe, napolajakba, barnító krémekbe, maszkokba, dekor kozmetikumokba, szappanokba.

Cékla: A közismerten igen erőteljes vöröses-lilás színű porral nagyon szép, halvány rózsaszínes, sötét vöröses-lilás árnyalatok érhetők el. Módjával adagoljuk!!! Gondolj csak a fehér blúzodra, amiben céklát ettél :-)

Fahéj: Keverhetjük kozmetikumokba, az adagolással azonban érdemes vigyázni, ajakápolóban az arra érzékeny bőrt akár csípheti is. A fahéj kumarint tartalmaz, ami nagy mennyiségben fogyasztva májkárosodást, és véralvadási zavarokat okozhat. Kisebb mennyiségben bátran használhatjuk, a fahéj antioxidáns, illóolaja gyulladáscsökkentő, izomlazító hatású,- ezt viszont ne kenjük arcbőrre. A fahéj port azonban púderbe, pirosítóba nyugodtan belekeverhetjük, szép aranybarna színt érhetünk el vele.

Festőbuzér: Elsősorban textil, szappan színezésére alkalmas, a növény szárított, őrölt gyökere, rózsaszínes, mályvás árnyalatok érhetők el vele. Egyes vélemények szerint rákkeltő, így kozmetikumokba inkább ne használjuk.( van helyette más anyag, mellyel ugyanolyan színhatást tudunk elérni)

Klorofill: Kitűnő klorofill forrás a sárgarépa levél, petrezselyem levél, parlagfű, sóska, csalán, lucerna, búzafű. Ezekből akár házilag is készülhet zöld színű por,(szárítva, őrölve) kérdés, hogy mennyire alkalmas színezésre, még nem próbáltam.

Kurkuma:  Közismert egészségvédő növény, por formájában szappanjainknak, kozmetikumainknak erőteljes napsárga színt kölcsönöz. A kurkuma igen hatékony gyulladáscsökkentő hatású, főleg epe-, és májkárosodás, Alzheimer-kór, cukorbetegség, illetve egyes daganatos megbetegedések kezelésében értek el használatával kiváló eredményeket. Külsőleg a bőrt tisztítja, fokozza a vérkeringést, szabályozza a faggyútermelődést

Sárgarépa: Magas karotintartalma kifejezetten jót tesz a szervezetnek kívül-belül. Nyers sárgarépa fogyasztása belülről barnítja a bőrt, így az hosszabban megőrzi barnaságát. Keverhetjük napolajba: áztass körömvirág olajban sárgarépát néhány hétig, majd szűrd le, az olajat felhasználhatod házi napolaj készítéséhez. A receptet itt találod.

Spirulina: Egyfajta alga, mely igen magas koncentrációban tartalmaz ásványi anyagot, nyomelemet, és úgy mellékesen igen szép, kellemes zöld színű szappanok, szemfestékek készíthetők vele. A bőrt regenerálja, méregteleníti, rugalmasan tartja, segít megelőzni a ráncok kialakulását, védi a bőr kollagéntartalmát. Maszkokba, szappanokba, hajpakolásokba is keverhetjük.

Mint minden, a természetes anyagok is allergizálhatnak az arra érzékenyek esetében! Bármilyen kencét is használsz, készítesz, előtte mindig végezz bőrpróbát!

Kihagytam valamit? Van még ötleted, mivel lehetne színesebbé tenni kozmetikumainkat?
Szólj hozzá!
Megjegyzés küldése